poniedziałek, 26 października 2015

J JAK ... JARZYNOWA SAŁATKA Z ...JAJKIEM



          Dzisiaj robiliśmy na zajęciach sałatkę jarzynową, której nierozłącznymi składnikami są jajka i oczywiście mnóstwo warzyw. Ten przepis kulinarny skłonił nas do rozmowy o zdrowym żywieniu oraz potrzebie jedzenia warzyw i owoców, które są potrzebne dla naszego organizmu, bo zawierają dużo witamin i składników mineralnych. Dowiedzieliśmy się, co to jest przepis kulinarny i umiemy przygotować pyszną sałatkę jarzynową.

              Pomoc koleżeńska, mile widziana, bo podczas pracy zespołowej należy sobie pomagać.
 Radziliśmy sobie bez noża podczas krojenia ziemniaków (po wcześniejszym "przeszkoleniu" przez mamusię i panią;)
   W wielkim skupieniu i koncentracji kroiliśmy jajka, które w większości znalazły się w pojemniku;)
                                Pokrojone warzywa, należało dokładnie wymieszać w misce,
                                            a  następnie doprawić przyprawami.
                                          Dodać majonez i powtórnie wymieszać składniki.
                               Potem przygotowaliśmy stoliki i wreszcie doczekaliśmy się uczty!
 Podniesione 2 palce Kacpra sugerują, że to jego zespół przygotował najsmaczniejszą sałatkę.
                                                          Ale zdania były podzielone.
                          Martynka daje znak, że sałatka przygotowana przez jej zespół jest pyszniejsza.
Trzeba przyznać, że wszyscy się bardzo starali i obie sałatki były bardzo smaczne.
NA ZDROWIE!!!

Odsyłam Was teraz do wysłuchania wiersza Jana Brzechwy pt. "Jajko". Miłej lektury!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz